GERZEMİZ

Tarihçe:

Karadeniz Bölgesinin gezmeye, görmeye değer tarihi ve doğal güzellikleriyle dopdolu olan ilçemiz, antik çağlardan bu yana toplumlar tarafından yerleşme ve barınma yeri olarak seçilmiştir. Milattan önce 1400 lü yıllardan, Kasga'lılar(Gasgaslar) tarafından küçük bir köy olarak kurulan şirin sahil ilçemiz, daha sonra Paflagonya Devletinin eline geçmiş, sırasıyla da Hitit, Firig, Kimmer, Lidya, Pers, Büyük İskender, Roma ve Bizans İmparatorluklarının egemenliğine girmiştir.

1214 yılında Anadolu Selçuklu Devletinin egemenliğine giren ilçemiz bir ara Trabzon Rum İmparatorluğu'nun topraklarına katılmış daha sonra 1459'da Fatih Sultan Mehmet döneminde Osmanlı Devletinin eline geçmiştir.

1896'da Sinop İlinin nahiyesi olan Gerze, 1920 yılında ilçe haline gelmiştir.

Gerze adının Gezolit (Mızraklılar Ülkesi) sözcügünden geldiği sanılmaktadır.

Gerze 13 Subat 1956 yılında büyük bir yangın geçirmiş, yeniden imar edilerek, modern bir ilçe haline gelmiştir.

 

Turizm:

Gerze, Samsun - Sinop karayolu üzerinde olan bir ilçedir. Samsun'a 132km., Sinop'a ise 39km.uzaklıktadır.

İlçemizde yazlar sıcak, kış ayları ise ılık ve yağışlı geçmektedir. Gerze her ne kadar Karadeniz ikliminin etkisi altındaysa da Kanlıçay ile Yaykıl Köyü arasında kalan sahil bandında tipik bir Akdeniz ikliminin özelliklerini görmek mümkündür.

Gerze'nin merkez ilçe nüfusu yaklasık olarak 10 bin, köyleriyle beraber 20 bine yaklaşmaktadır. Ancak sonsuz maviliklere doğru uzanan dogal zenginligi, henüz çevre kirliliğinden nasibini almamış, berrak denizi, pırıl pırıl parlak güneşi ile bölgenin bir turizm vitrini olan ilçemizin nüfusu yaz aylarında 30-35 bine ulaşır.

Görülebilecek Yerler:

Yangın Evleri:

Gerze 1956'da geçirdiği büyük yangın sonrası modern bir çehreye bürünmüştür. Yangın evleri; düzenli, planlı ve bahçeli şirin yapısıyla gezenlerin beğenisini kazanmaktadir.

Çece Sultan Türbesi:

İlçemize 15 km. uzaklıkta, Yenikent Beldesine bağlı, Çece Köyünde bulunan türbenin, nasıl ve ne zaman yapıldığı hakkında kesin bir bilgi yoktur. Türbe içinde Çece Sultan'ın kendi ve çocuklarının tabutlarıyla eşyaları bulunmaktadır.

Esma-zade Mustafa Paşa Camii (İskele Camii):

Caminin yapılış tarihi kesin olarak bilinmemekle beraber 1704 yılında onarım gördüğü bilinir. Günümüzde İskele Camii diye bilinen bu yapı taş yığma olarak yapılmış, ahşapla örülmüştür.

Gerze Feneri:

Karadeniz'in hırçın dalgaları arasından geçip giden gemilere göz kırpan fener, ilginç mimari yapısıyla dikkat çeker.

Gerze Horozu ve Tavuğu (Hacıkadın):

Her doğan günü mujdeleyen, uzun ötüşleriyle Denizli horozunu bile geçen Hacıkadın horozu, Gerze'nin literatüre geçmiş simgesidir.

Beyaz Balina Aydın:

Rusya'dan bulunduğu havuzdan kaçarak Gerze'ye gelen Beyaz Balina, kısa zamanda Gerzelilerin sevgisini kazanmıştır. Gerze'nin Türkiye ve Dünyada tanınmasını sağlamıştır. Gerzelilerin Aydın adını verdikleri beyaz balina artık ilçemizin vazgeçilmez bir simgesi olmuştur ve ilçemizde adına Beyaz Balina Parkı düzenlenmiş ve bir heykeli dikilmiştir.

Piknik Alanları ve Plajları:

Çalboğaz Köyü,İdemli-Değirmenler Mevkii, Uçuk, Hurmadibi ve Bedre mevkilerinde yeşil ile mavi uyum içindedir. Yeşilin dibinde otururken, mavinin her tonunu izleyebilirsiniz.

Konaklama:

Otel Ermiş:Tüm odaları balkonlu ve deniz manzaralıdır. 72 yatak kapasitelidir. 100 kişiye hizmet verebilecek lokantaya ve 10 kişilik bir amerikan bara sahiptir.

Körfez Turistik Tesisleri(köşk):21 adet Motel ve 58 yatak kapasitesine sahiptir. Yılın her mevsiminde 100 kişiye servis yapabilecek bir restaurant'a sahiptir. Ayrıca otopark ve kamping alanları vardır.

Otel Kalyoncu: 32 oda ve 60 yatak kapasitesine sahip olan otelin yaklaşık 50 kişiye hizmet verebilecek bir rastaurant salonu vardır.

Ulaşım:

Sinop-Samsun karayolu üzerinde yer alan şirin ilçemizde, İstanbul, Ankara ve Samsun'a hergün otobüs seferleri vardır. İlçemizde Güven Keklik, Gerze Barış ve Güzel Gerze Seyahat olmak üzere üç otobüs yolcu taşıma firması vardır.

 

ANASAYFA